Gdzie jesteśmy: Strona głównaRok 2017Numer (123) → Artykuł:
AAA     ENG | POL

Skrobia kukurydziana modyfikowana chitozanem i jej zastosowanie jako środka klejącego włókien szklanych

Research and development

Autorzy:

  • Wang Ying
    School of Materials Science and Engineering, Southwest University of Science and Technology, Mianyang, P. R. China
  • Li Jianfeng (j/w)
  • Li Hui (j/w)
  • Wang Xiaodan (j/w)
  • Lei Hong (j/w)
  • Huo Jichuan
    Analytical and Testing Center, Southwest University of Science and Technology, Mianyang, P. R. China

DOI number: 10.5604/01.3001.0010.1699

Download... PDF
Pełen tekst (ang.)
Download... PDF
references

Abstrakt:

W pracy przygotowano skrobię kukurydzianą modyfikowaną chitosanem, a następnie zastosowano ją jako środek klejący włókien szklanych. Określono lepkość, napięcie powierzchniowe i potencjał zeta środka klejącego. Zmierzono wytrzymałość na rozciąganie i sztywność zmodyfikowanego włókna szklanego. Stwierdzono, że modyfikacja skrobi chitozanem powoduje poprawienie jej właściwości jako środka klejącego. Modyfikacja zwiększyła przyczepność skrobi do włókien i poprawiła ich właściwości mechaniczne.

Tagi:

glass fiber, sizing agent, corn starch, chitosan, modification.

Cytowanie:

Wang Y, Li J, Li H, Wang X, Lei H, Huo J. Chitosan Modified Corn Starch and its Application as a Glass Fibre Sizing Agent. FIBRES & TEXTILES in Eastern Europe 2017; 25, 3(123): 112-120. DOI: 10.5604/01.3001.0010.1699

Opublikowano w numerze nr 3 (123) / 2017, strony 112–120.

KONTAKT:

FIBRES & TEXTILES
in Eastern Europe
ul. Skłodowskiej-Curie 19/27,
90-570 Łódź, Poland
tel. (48-42) 638-03-14
e-mail: infor@ibwch.lodz.pl
Wydarzenia:

Redakcja
ul. Skłodowskiej-Curie 1927, 90-570 Łódź, Poland • tel.  (48-42) 638-03-14 • e-mail: infor@ibwch.lodz.plhttp://www.fibtex.lodz.pl


Redaktor naczelny Emilia Jaszczurska-Niedźwiedzka, Zastępca Redaktora naczelnego Marta Cyrczak, Korektor j. ang. Geoffrey Large, Asystent redaktora Anna Wahl, Skład komputerowy i Druk Media-Press  • Wydawca IBWCh

facebook