Badania czystości mikrobiologicznej opakowań przeznaczonych do żywności wykonanych z papieru i tektury
Research and development
Autorzy:
Pełen tekst (ang.) | Abstrakt: Papier stanowi jeden z podstawowych surowców do wytwarzania opakowań mających bezpośredni kontakt z żywnością. Drobnoustroje obecne w papierze lub tekturze mogą spowodować szkodliwe następstwa dla konsumentów jeśli mają możliwość przemieszczania się z opakowania do produktu spożywczego. Przepisy prawne jedynie ogólnie określają wymagania odnośnie skażenia mikrobiologicznego podając, że papier i tektura powinny być odpowiedniej jakości mikrobiologicznej. Celem pracy było zbadanie poziomu zanieczyszczeń mikrobiologicznych w różnego rodzaju papierowych i tekturowych materiałach opakowaniowych do żywności. Przeprowadzono badania czystości mikrobiologicznej opakowań z tektury i papieru trzema metodami: rozwłókniania, zalewania agarem oraz metodą wymazową. Wykazano, że metoda rozwłókniania jest najlepsza do badania stężenia drobnoustrojów w próbkach papieru i tektury. W części badanych opakowań oznaczono wysoki poziom skażenia co, przy braku jednoznacznych kryteriów, może budzić uzasadnione wątpliwości czy taki produkt kwalifikuje się jako odpowiedni do kontaktu z żywnością. co do kwalifikacji takiego produktu jako odpowiedniego do kontaktu z żywnością. |
Cytowanie:
Guzińska K, Owczarek M, Dymel M. Investigation in the Microbiological Purity of Paper and Board Packaging Intended for Contact with Food.
FIBRES & TEXTILES in Eastern Europe 2012; 20, 6B(96): 186-190.
Opublikowano w numerze nr 6B (96) / 2012, strony 186–190.