Impregnacja poli(kwasu mlekowego) (PLA) polifenolami pochodzenia roślinnego
Research and development
Autorzy:
DOI number: 10.5604/01.3001.0013.7308
Pełen tekst (ang.) | references | Abstrakt: Celem badań była rozpuszczalnikowa impregnacja poli(kwasu mlekowego) (PLA) z zastosowaniem polifenoli pochodzenia roślinnego. Proces jest nowością naukową, ponieważ kwercetyna, rutyna, ksanton i ekstrakt zielonej herbaty nie były wcześniej stosowane do stabilizacji PLA w procesie impregnacji polimeru. W ramach pracy wytłoczyny poli(kwasu mlekowego) impregnowano etanolowymi roztworami polifenoli. Próbki po impregnacji poddano badaniom: określeniu właściwości mechanicznych, różnicowej kalorymetrii skaningowej, wskaźnikowi szybkości płynięcia i mikroskopii SEM. Ponadto zbadano właściwości próbek, takie jak temperatura mięknienia Vicata i zmiana koloru, przed i po kontrolowanym starzeniu klimatycznym, termicznym i wywołanym promieniowaniem UV. Na podstawie przedstawionych wyników potwierdzono skuteczność impregnacji poli (kwasu mlekowego) związkami naturalnymi jako nową metodę stabilizacji wybranego biodegradowalnego poliestru. |
Tagi:
poly(lactic acid), PLA, natural polyphenol, antioxidants, impregnation.
Cytowanie:
Latos-Brozio M, Masek A. Impregnation of Poly(lactic Acid) with Polyphenols of Plant Origin. FIBRES & TEXTILES in Eastern Europe 2020; 28, 2(140): 15-20. DOI: 10.5604/01.3001.0013.7308
Opublikowano w numerze nr 2 (140) / 2020, strony 15–20.