Badanie możliwości wytwarzania nanowłókien z udziałem skrobi ziemniaczanej
Research and development
Autorzy:
Pełen tekst (ang.) | Abstrakt: Formowano nanowłókna z roztworu polialkoholu winylowego (PVA) z dodatkiem skrobi ziemniaczanej i małej ilości etanolu. Na podstawie wcześniejszych badań było wiadomo, że po dodaniu etanolu (30 wt.%) do roztworu jest możliwe formowanie nanowłókien dwuskładnikowych PVA/skrobia kationowa (75/25 wt.%). Opracowanie procedury używania
skrobi kationowej było dość trudne, stwierdzono również że dla wytworzenia włókien niepożądana jest większa ilość etanolu. W pracy badano wpływ zwykłej skrobi ziemniaczanej, używanej w przemyśle spożywczym, oraz małej ilości etanolu na formowanie nanowłókien. Wyniki pokazują, że przy 5 wt.% skrobi ziemniaczanej formowanie nanowłókien metodą elektroprzędzenia jest niemożliwe. Jednakże jeśli zostanie dodane 5 wt.% etanolu do roztworu PVA staje się możliwe wytworzenie włókniny z tych nanowłókien. Potwierdzono, że nawet niewielka ilość etanolu ma znaczący pozytywny wpływ na proces elektroprzędzenia, ale nie wpływa pozytywnie na nanawłókna i strukturę wyrobu. |
Tagi: electrospinning, nanofibre, PVA, potato starch
Cytowanie: Šukytė J.,Adomavičiūtė E., Milašius R.; Investigation of the Possibility of Forming Nanofibres with Potato Starch. FIBRES & TEXTILES in Eastern Europe 2010, Vol. 18, No. 5 (82) pp. 24-27.
Opublikowano w numerze nr 5 (82) / 2010, strony 24–27.