Właściwości antyoksydacyjne włókna pochodzącego z polskich odmian lnu włóknistego
Research and development
Autor:
DOI number: 10.5604/12303666.1167418
Pełen tekst (ang.) | references | Abstrakt: W artykule opisano badania włókien lnianych w zakresie ich aktywności antyoksydacyjnej. Badano włókna pochodzące z pięciu odmian lnu włóknistego uprawianego w Polsce: Artemida, Modran, Sara, Nike oraz Luna, które wydobyto ze słomy z wykorzystaniem dwóch metod: roszenia wodnego oraz metody słania. W pracy wykazano związek między zastosowaną metodą roszenia, a składem chemicznym włókna oraz jego aktywnością antyoksydacyjną. Właściwości antyoksydacyjne włókna określone zostały na podstawie badania ich zdolności do redukowania jonów żelaza (Ferric Ion Reducing Antioxidant Power, FRAP). Rezultaty badań dowiodły, że poziom aktywności biologicznej włókna lnianego jest ściśle związany z zawartością lignin oraz obecnością kwasów fenolowych we włóknie, które są ściśle związane z zastosowaną metodą roszenia oraz odmianą lnu włóknistego. |
Tagi:
flax fibres, antioxidant activity, dew retting, water retting, lignin, ferulic acid, coumaric acid.
Cytowanie:
Zimniewska M. Antioxidant Activity of Fibres Originating from Traditional Varieties of Polish Flax Plants. FIBRES & TEXTILES in Eastern Europe 2015; 23, 6(114): 41-47. DOI: 10.5604/12303666.1167418
Opublikowano w numerze nr 6 (114) / 2015, strony 41–47.