Ocena wybranych parametrów użytkowych cholewkowych układów obuwniczych z zastosowaniem materiałów bambusowych
Research and development
Autorzy:
DOI number: 10.5604/01.3001.0013.4472
Pełen tekst (ang.) | references | Abstrakt: Komfort fizjologiczny podczas użytkowania obuwia odgrywa bardzo istotną rolę z perspektywy jego ergonomii. Wymagania użytkowników zależą od wielu czynników – w szczególności od wieku i rodzaju aktywności fizycznej. W pracy skoncentrowano się na zaprojektowaniu innowacyjnych trójwarstwowych układów tekstylnych z wykorzystaniem materiałów bambusowych z przeznaczeniem na cholewki obuwia o podwyższonych parametrach użytkowych. Celem badań było wytworzenie układów cholewkowych o polepszonych właściwościach higienicznych w stosunku do obecnie stosowanych na rynku. Podjęcie tematyki stworzenia nowych warstwowych materiałów włókienniczych, komponowanych na bazie tkanin lub dzianin bambusowych jest istotne z punktu widzenia możliwości poprawy właściwości higienicznych, jak również mechanicznych produktu finalnego, jakim jest obuwie dziecięce. W ramach pracy dostępne na rynku tkaniny oraz dzianiny zawierające włókna bambusowe formowano w trójwarstwowe układy obuwnicze w połączeniu z materiałami bawełnianymi powszechnie stosowanymi na poszczególne elementy obuwia. Środkową warstwę układów stanowiła pianka poliuretanowa. Tak uformowane układy poddano badaniom określającym ich wybrane właściwości higieniczne oraz mechaniczne w odniesieniu do układu kontrolnego bawełna – bawełna. Na ich podstawie stwierdzono, że w odniesieniu do układu kontrolnego – powszechnie stosowanego obecnie, stanowiącego trwa połączenie dwóch materiałów bawełnianych istnieją duże możliwości poprawy właściwości użytkowych tak skomponowanych układów cholewkowych. |
Tagi:
bamboo fibres, children footwear, foot prevention.
Cytowanie:
Ławińska K, Serweta W, Jaruga I, Popovych N. Examination of Selected Upper Shoe Materials Based on Bamboo Fabrics. FIBRES & TEXTILES in Eastern Europe 2019; 27, 6(138): 85-90. DOI: 10.5604/01.3001.0013.4472
Opublikowano w numerze nr 6 (138) / 2019, strony 85–90.