Wyodrębnianie galaktoglukomannanów (GGM) z krajowych odmian drzew iglastych
Research and development
Autorzy:
Pełen tekst (ang.) | Abstrakt: W artykule przedstawiono sposób wyodrębniania galaktoglukomannanów z drzew iglastych: świerku i modrzewia. Galaktoglukomannany (GGM) wyodrębniono z trocin drzewnych krajowych odmian świerku i modrzewia z zastosowaniem obróbki termicznej i enzymatycznej w środowisku wodnym. Wyodrębnione GGM (w zależności od metody wyodrębniania) charakteryzowały się zróżnicowanym składem pod względem zawartości poszczególnych cukrów prostych tj. glukozy, galaktozy i mannozy oraz wartością średniej masy cząsteczkowej. Skład ilościowy i jakościowy wyodrębnionych GGM jest istotnym elementem wpływającym na możliwość ich szerokiego zastosowania do modyfikacji materiałów zawierających włókna celulozowe w celu polepszenia ich właściwości barierowych oraz jako czynniki czynników biologicznych dla środków ochrony roślin. Badania z wykorzystaniem chromatografii GC/MS, SEC oraz analiza 13C NMR pozwoliły ocenić skład i zmiany strukturalne otrzymanych GGM. |
Tagi:
spruce, larch, galactoglucomannans, thermal treatment, enzymatic treatment.
Cytowanie:
Kopania E, Milczarek S, Bloda A, Wietecha J, Wawro D. Extracting Galactoglucomannans (GGMs) from Polish Softwood Varieties.
FIBRES & TEXTILES in Eastern Europe 2012; 20, 6B(96): 160-166.
Opublikowano w numerze nr 6B (96) / 2012, strony 160–166.