Wpływ proteaz i trans-glutaminaz na wełnę
Research and development
Autorzy:
- Montazer Majid
Department of Textiles, Amirkabir University of Technology, Tehran, Iran - Ramin Afsaneh
Science and Research Unit, Azad University, Tehran, Iran
Pełen tekst (ang.) | Abstrakt: Badania polegały na obróbce wełny na początku za pomocą proteazy (Savinase 16L) przy różnych temperaturach i czasach działania. Następnie badano wybrane parametry fizyczne w tym mechaniczne próbek. Aby zapobiec spadkowi wytrzymałości tekstyliów po użyciu proteazy, próbki traktowano transglutaminazą i badano jej efekt. Wyniki wskazują, że filcowanie wełny pod działaniem proteazy ulega polepszeniu oraz wzrasta stopień bieli. Dodatkowo odporność na piling uległa zwiększeniu. Jednakże tego typu obróbka może spowodować nieodwracalne i intensywne zniszczenia kutikuli włókna objawiające się dużymi ubytkami masy i wytrzymałości. Barwienie nie obrobionych jak i poddanych obróbce enzymatycznej włókien wełny marzanną prowadzi do polepszenia pochłaniania barwnika i istotnych różnic w odcieniach kolorystycznych badanych próbek. Dodatkowo stwierdzono, że obróbka transglutaminazy prowadzi do istotnego wzrostu wytrzymałości i może kompensować negatywne efekty wywołane proteazą. |
Tagi: enzyme, mechanical and physical properties, dyeing, proteases, trans-glutaminases.
Cytowanie: Montazer M., Ramin A.; Influences of Proteases and Trans-glutaminases on Wool. FIBRES & TEXTILES in Eastern Europe 2010, Vol. 18, No. 2 (79) pp. 98-102.
Opublikowano w numerze nr 2 (79) / 2010, strony 98–102.