Analiza porównawcza właściwości zgrzebnej przędzy bawełnianej wyprzędzionej konwencjonalnym i nowym zmodyfikowanym system obrączkowym
Research and development
Autorzy:
- Buharali Gozde
Department of Textile, Clothing, Footwear and Leather, Ulus Vocational School, Bartin University, Bartin, Turkey - Omeroglu Sunay
Department of Textile Engineering, Engineering Faculty, Bursa Uludag University, Bursa, Turkey
DOI number: 10.5604/01.3001.0012.9986
Pełen tekst (ang.) | references | Abstrakt: W niniejszym artykule porównano właściwości przędz, które zostały wytworzone przy użyciu zmodyfikowanego systemu przędzenia obrączkowego (ProSPIN®) i konwencjonalnego systemu przędzenia obrączkowego. Zmodyfikowany system przędzenia, który był stosowany w produkcji przędzy, ma zasadniczo charakterystykę kompaktowego systemu przędzenia i jest obecnie wykorzystywany w szczególności do produkcji przędzy o średnim numerze. Wytworzono konwencjonalne przędze obrączkowe i zmodyfikowane przędze obrączkowe z różnymi skrętami z użyciem 100% zgrzebnego surowca bawełnianego. Przeprowadzono testy w celu określenia właściwości rozciągania, nierówności, niedoskonałości i włochatości przędz. Stwierdzono, że przędze obrączkowe wytworzone nowym sposobem wykazują znaczne różnice w niektórych właściwościach przędz w porównaniu z konwencjonalnymi przędzami obrączkowymi. Różnice w wartościach wytrzymałości na rozciąganie były bardziej widoczne, zwłaszcza w przędzach o niższych współczynnikach skrętu, podczas gdy różnice we włochatości były bardziej widoczne w cieńszych przędzach. Również ujednolicenie dwóch oddzielnych i sprasowanych pasm włókien podczas tworzenia przędzy zapewnia lepsze wartości zarówno dla nieregularności masy jak i IPI z powodu efektu podwojenia. |
Tagi:
carded cotton, ring spinning, modified ring spinning, tensile, unevenness, hairiness.
Cytowanie:
Buharali G, Omeroglu S. Comparative Study on Carded Cotton Yarn Properties Produced by the Conventional Ring and New Modified Ring Spinning System. FIBRES & TEXTILES in Eastern Europe 2019; 27, 2(134): 45-51. DOI: 10.5604/01.3001.0012.9986
Opublikowano w numerze nr 2 (134) / 2019, strony 45–51.