Badanie termicznych właściwości dzianin wykonanych z przędz teksturowanych
Research and development
Autorzy:
 Pełen tekst (ang.) | Abstrakt: Gładki i zwarty kształt przędz filamentowych odróżnia je od włókien naturalnych. Ta charakterystyczna cecha włókien syntetycznych wpływa na chwyt i termo-fizjologiczne właściwości wyrobów z nich wykonanych. Właściwości przędz filamentowych są polepszane przez teksturowanie, które nadaje efekt skarbikowania, spęcznienia lub spętlenia. Za pomocą aparatu Alambeta porównano termo-fizjologiczne właściwości dzianin interlokowych, wykonanych z filamentowych przędz poliestrowych teksturowanych powietrznie i metodą „nibyskrętu” oraz nieteksturowanych. Ponadto określono współczynnik pokrycia i przepuszczalność powietrza testowanych wyrobów, a także porównano ich właściwości powierzchniowe za pomocą skaningowego mikroskopu elektronowego. |
Tagi:
knitted fabric, thermo-physiological comfort, air-jet textured, false-twist textured
Opublikowano w numerze nr 1 (60) / 2007, strony 55–58.