Wpływ składu surowcowego dzianin lewo-prawych platerowanych na ich właściwości antymikrobowe
Research and development
Autorzy:
Pełen tekst (ang.) | Abstrakt: W artykule oceniano właściwości antymikrobowe dzianin lewo-prawych platerowanych nasycanych komercyjnym chlorkiem srebra. Chlorek srebra tworzył zawiesinę w reaktywnym organiczno nieorganicznym związku (iSysMTX). Morfologię dzianin przed i po obróbce badano za pomocą SEM dla potwierdzenia obecności cząstek srebra na powierzchni włókien. Antymikrobową aktywność oceniano jakościowo stosując dyfuzyjny test z użyciem agaru oraz ilościowo badając zaimpregnowany materiał włókienniczy. Stosowano dwa szczepy bakterii E.coli i S.aureus. Stwierdzono że antymikrobowe właściwości zależą od typu włókna i składu surowcowego. Okazało się, ze najlepsze właściwości antymikrobowe posiadają dzianiny z czystych włókien bawełnianych oraz włókien chemicznych z surowca bambusowego. Natomiast dzianiny wykonane z 100% włókien poliestrowych i mieszanek mają gorsze właściwości antybakteryjne. W przypadku dzianin wykonanych z włókien o porównywalnej masie liniowej jednorodnych lub skręconych z kilku przędz to te ostatnie ze względu na zwiększoną powierzchnię mają lepsze właściwości antymikrobowe. |
Tagi:
antimicrobial treatment, antimicrobial activity, plain plated knits.
Cytowanie:
Mickevičienė A, Mikučionienė D, Ragelienė L. Influence of Raw Composition of Plain Plated Knits on their Antimicrobial Characteristics. FIBRES & TEXTILES in Eastern Europe 2014; 22, 5(107): 59-64.
Opublikowano w numerze nr 5 (107) / 2014, strony 59–64.