Ergonomiczna i olfaktometryczna ocena półmasek przeciwodorowych w warunkach pracy
Research and development
Autorzy:
DOI number: 10.5604/01.3001.0014.9311
Pełen tekst (ang.) | references | Abstrakt: Obecność wonnych par i gazów w powietrzu atmosferycznym może wiązać się z występowaniem dyskomfortu psychicznego, podrażnienia układu oddechowego i oczu. Stosowane rozwiązania techniczne w postaci środków ochrony zbiorowej, czyli hermetyzowania procesów czy wentylacja miejscowa wyposażona w odpowiednie filtry powietrza, są często niewystarczające. W takim przypadku sprzęt ochrony układu oddechowego (SOUO) jest podstawowym, a w wielu przypadkach jedynym, środkiem technicznym chroniącym człowieka przed szkodliwym działaniem tego typu substancji. W artykule przedstawiono ergonomiczne i przeciwodorowe właściwości nowego modelu półmaski filtrującej ze wskaźnikiem tlenu ocenione w funkcjonalnych testach prowadzonych na wybranych stanowiskach pracy. Analiza statystyczna wykazała istotne różnice we właściwościach antyzapachowych między referencyjną półmaską a modelem półmaski filtrującej z włókninową warstwą adsorbentu (redukcja zapachu o 91%). Stwierdzono, że opracowana półmaska filtrująca zapewnia wysoki lub bardzo wysoki poziom komfortu użytkownika oraz wykazuje bardzo dobre właściwości ochronne i użytkowe przy skuteczności filtracji 96% i oporze oddychania 147 Pa. Parametry te kwalifikują prezentowaną półmaskę filtrującą do klasy ochrony FFP2. Dodatkowo półmaska skutecznie absorbuje pary substancji o nieprzyjemnym zapachu do 3 godzin i wskazuje stężenie tlenu w strefie oddychania w czasie rzeczywistym. Należy zaznaczyć, że obecnie żadne takie urządzenie nie jest dostępne na rynku ani w Polsce, ani w Unii Europejskiej. |
Tagi:
anti-odour half-mask; olfactometry; respiratory protective devices; degree of odour reduction; ergonomics.
Cytowanie:
Brochocka A, Nowak A, Okrasa M. Ergonomic and Olfactometric Assessment of Anti-Odour Filtering Half-Masks under Real-Life Workplace Conditions. FIBRES & TEXTILES in Eastern Europe 2021; 29, 5(149): 91-99. DOI: 10.5604/01.3001.0014.9311
Opublikowano w numerze nr 5 (149) / 2021, strony 91–99.