Wpływ ilości MMT i rodzaju jego modyfikatora na właściwości reologiczne roztworów przędzalniczych z nanokompozytu PIA
Research and development
Autorzy:
Pełen tekst (ang.) | Abstrakt: Zbadano właściwości reologiczne roztworów przędzalniczych nanokompozytu poliimidoamidowego (PIA) o różnej zawartości montmorylonitu (MMT). Stosowano MMT ‘Nanomer PGW’, MMT modyfikowany kwasem aminododekanowym i MMT modyfikowany oktadecyloaminą. Stwierdzono, iż niezależnie od ilości i rodzaju modyfikatora MMT, roztwory nanokompozytu PIA w NMP są cieczami nienewtonowskimi, rozrzedzonymi ścinaniem, bez granicy płynięcia. Właściwości reologiczne płynów przędzalniczych nanokompozytu PIA uzależnione są nie tylko od ilości MMT ale także od rodzaju jego modyfikatora. |
Tagi:
polyimideamide, montmorillonite, nanocomposite, spinning solutions, rheological properties, modifier.
Opublikowano w numerze nr 2 (61) / 2007, strony 26–29.