Poprawa własności hydrofobowych surowca skrobiowo-białkowego poprzez modyfikację enzymatyczną
Research and development
Autorzy:
DOI number: 10.5604/12303666.1226222
Pełen tekst (ang.) | references | Abstrakt: Mąka funkcjonalna uzyskana w wyniku kontrolowanej obróbki hydrotermicznej klasycznej mąki została wykorzystana do pozyskania nowych biopolimerów. Głównym składnikiem tego produktu jest skrobia, ale zawiera on także inne substancje, w tym białka. W pracy przedstawiono badania dotyczące enzymatycznej modyfikacji skrobiowej frakcji surowca skrobiowo-białkowego z zastosowaniem kwasu oleinowego, oleju rzepakowego i laurynianu winylu jako donorów grup acylowych. Jako środowisko reakcji zastosowano chloroform, zaś jako katalizatora użyto immobilizowaną lipazę Candida antarctica. Stopień podstawienia produktu (DS) określano metodą wolumetryczną. Badano wpływ na stopień podstawienia takich parametrów reakcji jak rodzaj donora czy skala procesu. Produkt o najwyższym DS uzyskano prowadząc reakcję (w małej skali) w 50°C przez 6 h z wykorzystaniem kwasu oleinowego jako drugiego substratu. Spektroskopia w podczerwieni z transformacją Fouriera (FTIR) oraz magnetyczny rezonans jądrowy (NMR) potwierdziły otrzymanie pochodnych estrowych. Hydrofobowość materiału wyjściowego i produktów estryfikowanych oceniano stosując metodę siedzącej kropli zgodną z European Pharmacopeia 8.0. Zbadano możliwość przetwarzania pochodnych estrowych na granulat, z którego wytwarzane mogą być folie i kształtki. |
Tagi:
lipase, esterification, starch-protein raw material, long-chain fatty acid, organic solvents.
Cytowanie:
Wietecha J, Kazimierczak J, Pałys B, Gutowska A. Improving the Hydrophobic Properties of Starch-Protein Raw Material by Enzymatic Modification. FIBRES & TEXTILES in Eastern Europe 2016; 24, 6(120): 196-201. DOI: 10.5604/12303666.1226222
Opublikowano w numerze nr 6 (120) / 2016, strony 196–201.