Wytwarzanie ciągłych włókien celulozowych modyfikowanych białkami roślinnymi
Research and development
Autorzy:
Pełen tekst (ang.) | Abstrakt: W artykule przedstawiono ekologiczną metodę formowania włókien celulozowo-białkowych z modyfikowanej celulozy rozpuszczalnej w wodnym roztworze wodorotlenku sodowego oraz izolatów białek roślinnych rzepaku i słonecznika. Włókna formowano z alkalicznych roztworów celulozowo-białkowych do kąpieli koagulacyjnej zawierającej kwas siarkowy i siarczan sodu. Przedstawiono właściwości mechaniczne oraz morfologiczne włókien celulozowych modyfikowanych białkami roślinnymi. Otrzymane włókna celulozowo-białkowe charakteryzuje stosunkowo wysoka wartość wskaźnika wtórnego pęcznienia WRV (do 139%). Wykazano istotny wpływ stężenia i rodzaju białka w roztworze przędzalniczym na stabilność formowania i właściwości mechaniczne włókien. Badano właściwości morfologiczne i strukturalne włókien celulozowo-białkowych metodą mikroskopii skaningowej SEM i WAXS. Przedstawiono także wyniki badań mikrobiologicznych wobec bakterii Staphylococcus aureus. |
Tagi: modified cellulose, cellulose solutions, plant proteins isolates, cellulose-protein fibres
Cytowanie: Wawro D., Stęplewski W.; Producing of Continuous Cellulose Fibres Modified with Plant Proteins. FIBRES & TEXTILES in Eastern Europe 2010, Vol. 18, No. 6 (83) pp. 32-38.
Opublikowano w numerze nr 6 (83) / 2010, strony 32–38.