Plastyfikacja mąki funkcyjnej metodą wytłaczania w obecności plastyfikatorów
Research and development
Autorzy:
DOI number: 10.5604/12303666.1226223
Pełen tekst (ang.) | references | Abstrakt: Innowacyjne mąki funkcyjne o nazwie handlowej Q-Farin użyto jako surowiec w procesie wytwarzania materiałów biopolimerowych o właściwościach, odpowiednich do wytwarzania biodegradowalnych wielofunkcyjnych opakowań biomateriałowych. Osiągnięcie założonego celu wymagało przeprowadzenia modyfikacji i funkcjonalizacji surowca skrobiowo-białkowego otrzymywanego z przemiału oczyszczonego ziarna pszenicy w celu nadania mu właściwości hydrofobowych, termoplastycznych, i barierowych. W prezentowanej pracy niemodyfikowaną i modyfikowaną przez estryfikację kwasem octowym, estryfikację enzymatyczną kwasem oleinowym lub utlenianie nadtlenkiem wodoru mąkę funkcjonalną o nazwie handlowej Q-Farin C1000 poddano plastyfikacji poprzez obróbkę ciśnieniowo - termiczną z udziałem typowych plastyfikatorów tj. gliceryna, sorbitol, oraz glikol etylenowy Dla otrzymanych kompozycji termoplastycznych w postaci granulatu wykonano badania właściwości mechanicznych, lepko-sprężystych, oceniono, ich strukturę (badania mikroskopowe, SEM) oraz właściwości termoplastyczne, przerobowe, podatność na biodegradację i fitotoksyczność. Wybrane kompozycje termoplastyczne o odpowiednich właściwościach przerobowych przetwarzano na folie i kształtki. Otrzymane materiały poddano badaniom właściwości fizycznych, tj. gramatura i wytrzymałość oraz opracowano optymalne parametry procesów przetwórczych ich wytwarzania. |
Tagi:
thermoplastic starch, starch-protein material, plasticizing, film, starch profiles.
Cytowanie:
Sulak K, Gutowska A, Pałys B, Rychter P. Heat Plasticization of Functional Wheat Flour by Extrusion in the Presence of Plasticizers. FIBRES & TEXTILES in Eastern Europe 2016; 24, 6(120): 202-209. DOI: 10.5604/12303666.1226223
Opublikowano w numerze nr 6 (120) / 2016, strony 202–209.