Fizykochemiczne i mechaniczne właściwości różnych morfologicznie części drzewa herbacianego (Melaleuca alternifolia)
Research and development
Autorzy:
- Jammy Rodney
Faculty of Science and Natural Resources, Universiti Malaysia Sabah, Kota Kinabalu, Malaysia - Jammy Rodney
Knowledge and Technology Management Division, Sabah Economic Development & Investment Authority (SEDIA), Kota Kinabalu, Malaysia - Sahari Japar
Faculty of Science and Natural Resources, Universiti Malaysia Sabah, Kota Kinabalu, Malaysia - Mohd Shah Mohd Kama
Faculty of Engineering, Universiti Malaysia Sabah, Kota Kinabalu, Malaysia
DOI number: 10.5604/12303666.1167414
Pełen tekst (ang.) | references | Abstrakt: Na podstawie badań stwierdzono, że liście drzewa herbacianego mają najwyższą gęstość 0.42 g/cm3 i najwyższą zawartość procentową absorpcji wody 69.9%. Badając wytrzymałość stwierdzono, że włókna z pnia drzewa herbacianego charakteryzują się najwyższą wytrzymałością 65.44 MPa, podczas gdy włókna z gałęzi mają wytrzymałość 48.43 MPa, a z liści 47.47 MPa. Badanie składu chemicznego wykazało, że włókna z pnia mają najwyższą zawartość celulozy 33.9%, podczas gdy z gałęzi 27.2% i liści 13.5%. Możliwość ekstrakcji jest największa dla liści 16.4%, prawie trzykrotnie wyższa niż dla gałęzi i pnia w wyniku zawartości w liściach olejku z drzewa herbacianego. Na podstawie badań FTIR stwierdzono, że poszczególne rodzaje morfologiczne włókien mają zbliżone rozkłady spektralne bez zasadniczych różnic. Głównym celem artykułu jest udowodnienie możliwości wykorzystania odpadów z drzewa herbacianego jako nowego źródła włókien naturalnych mogącego służyć jako potencjalne wzmocnienie lub wypełnienie przy opracowaniu nowych biokompozytów. Naturalne |
Tagi:
biocomposite, filler, melaleuca alternifolia, natural fibre, reinforcement.
Cytowanie:
Rodney J, Sahari J, Mohd Shah MK. Physicochemical and Mechanical Properties of Different Morphological Parts of the Tea Tree (Melaleuca alternifolia) Fibres. FIBRES & TEXTILES in Eastern Europe 2015; 23, 6(114): 31-36. DOI: 10.5604/12303666.1167414
Opublikowano w numerze nr 6 (114) / 2015, strony 31–36.