Pełen tekst (ang.) | Abstrakt: Tkaniny frotte są intensywnie prane i dlatego muszą być odporne na działanie wody, zasad, środków piorących i tarcie. Środki piorące często zawierają celulazy. Badano wpływ dwóch rodzajów enzymów celulazy na właściwości 100%-bawełnianych tkanin frotte. W badaniach użyto mieszaniny celulaz i endoglukanaz. Badano m.in., wytrzymałość, odporność na ścieranie, zwilżalność, chwyt, stopień bieli. Ponadto badano wpływ różnych procesów obróbki wstępnej na właściwości tkanin. Tkaniny poddano obróbce alkalicznej i enzymatycznej używając pektyny oraz bielenie nadtlenkiem wodoru lub kwasem nadoctowym. Ustalono, że podczas obróbki enzymatycznej i bielenia kwasem nadoctowym zużywa się mniej energii i wody, ale uzyskuje się tkaniny o niższym stopniu bieli i mniejszej zwilżalności, nadające się tylko do dalszego barwienia w odcieniach ciemnych lub średniociemnych. Stwierdzono, że celulazy pogarszają właściwości tkanin frotte, jednakże gorszy wpływ mają mieszaniny celulazowe. |