Badanie wybranych właściwości fizycznych dzianin wykonanych z przędzy makaronowych
Research and development
Autorzy:
DOI number: 10.5604/01.3001.0012.1314
Pełen tekst (ang.) | references | Abstrakt: Na świecie pojawiły się ostatnio nowe trendy w obszarze przędz fantazyjnych, tak aby sprostać wymaganiom konsumentów w zakresie tkanin dekoracyjnych i wierzchnich. Przędze makaronowe są obiecującą grupą przędz fantazyjnych, ich zastosowanie pozwala na otrzymanie nowych wzorów. W badaniu wyprodukowano dzianiny z przędz makaronowych z różnych surowców (poliester, bawełna) przy różnych ilościach przędzy. Do oceny statystycznej wykorzystano jednoczynnikową analizę wariancji (ANOVA). Zgodnie z wynikami analiz statystycznych przeprowadzonych z wykorzystaniem wartości doświadczalnych uzyskanych z badań ustalono, że masa (g/m2), zmiany wymiarów (%) w obu kierunkach, odporność na ścieranie i przepuszczalność powietrza przed i po płukaniu znacząco wpływają na parametry strukturalne przędz makaronowych. |
Tagi:
fancy yarns, macaroni yarns, dimensional change (%), abrasion resistance, air permeability.
Cytowanie:
Çeven EK, Günaydin GK. Investigation of Selected Physical Properties of Knitted Fabrics Produced From Macaroni Yarns. FIBRES & TEXTILES in Eastern Europe 2018; 26, 4(130): 59-66. DOI: 10.5604/01.3001.0012.1314
Opublikowano w numerze nr 4 (130) / 2018, strony 59–66.