Analiza właściwości barierowych wybranych materiałów obuwniczych formowanych w pakiety cholewkowe
Research and development
Autorzy:
- Serweta Wioleta
ŁUKASIEWICZ Research Network - Institute of Leather Industry, Łódź, Poland - Wójcik Justyna (j/w)
- Matusiak Małgorzata
Institute of Textile Architecture, Faculty of Textile Technology and Textile Design, Lodz University of Technology, Poland
DOI number: 10.5604/01.3001.0014.5048
Pełen tekst (ang.) | references | Abstrakt: W pracy autorzy skoncentrowali się na zbadaniu związków między konfiguracją materiałów takich, jak dzianiny o strukturze płaskiej i przestrzennej, a parametrami higienicznymi powstałych na ich bazie pakietów. Parametry te opisane są poprzez wartości przepuszczalności i absorpcji pary wodnej oraz oporu cieplnego. W roli konektorów oddzielających warstwy materiałowe zastosowano powietrze (w przypadku materiału dwuwarstwowego), recyklingową piankę poliuretanową oraz dzianinę dystansową o masie powierzchniowej i grubości najbardziej zbliżonej do materiału piankowego. Doboru materiałów, będących elementami konstrukcyjnymi pakietów, dokonano na podstawie wcześniejszych prac badawczych nad stworzeniem wewnętrznej bazy materiałów o wysokich właściwościach higienicznych, umożliwiających opracowanie innowacyjnych układów materiałowych przeznaczonych do konstruowania obuwia o podwyższonych walorach higienicznych. Na podstawie uzyskanych wyników badań przepuszczalności pary wodnej stworzono statystyczny model bariery tekstylnej i tworzywowej, a także przeanalizowano zachodzące zmiany jakościowe w procesie transportu pary wodnej. Dodatkowo – zbadano wpływ barier na wartości zastępczego oporu cieplnego dla układów materiałowych. W obu przypadkach – zarówno w odniesieniu do przepuszczalności pary wodnej, jak i uzyskanych wartości oporu cieplnego – stwierdzono różnice istotne statystycznie. W przypadku przepuszczalności pary wodnej, dla zadanego układu materiał – bariera – materiał zaproponowano również model regresyjny. Zaobserwowano spadek dopasowania modelu regresji wraz ze wzrostem ilości i jakości zastosowanej bariery. Świadczy to o wysokiej wrażliwości zjawiska dyfuzyjności na parametry strukturalne zastosowanych barier. Zaproponowane rozwiązanie stanowi obraz możliwych udoskonaleń na etapie projektowania i wytwarzania obuwia o podwyższonych właściwościach higienicznych. |
Tagi:
footwear upper packages, sandwich structures, water vapour absorption, water vapour permeability, thermal resistance.
Cytowanie:
Serweta W, Wójcik J, Matusiak M. Barrier Properties of Footwear Packages against Water Vapour Transport and Thermal Resistance. FIBRES & TEXTILES in Eastern Europe 2021; 29, 1(145): 70-74. DOI: 10.5604/01.3001.0014.5048
Opublikowano w numerze nr 1 (145) / 2021, strony 70–74.