Właściwości antybakteryjne lnu w procesie enzymatycznego roszenia
Research and development
Autorzy:
- Tian Yinghua
College of Food and Biotechnology, Qiqihar University, Qiqihar, P. R. China - Liu Xiaolan
*Key Laboratory of Processing Agricultural Products of Heilongjiang Province, Qiqihar University, Qiqihar, P. R. China - Zheng Xiqun
College of Food and Biotechnology, Qiqihar University, Qiqihar, P. R. China - Wang Lu (j/w)
DOI number: 10.5604/12303666.1172082
Pełen tekst (ang.) | references | Abstrakt: Właściwości antybakteryjne włókien lnianych badano zgodnie z normą GB/T20944.32008: Właściwości oceniano poprzez bezwzględną i względną antybakteryjną intensywność. Włókna bawełniane służyły jako materiał porównawczy przy ocenianiu antybakteryjnej intensywności względnej. Roszone włókna lnu wykazywały bezwzględną intensywność antybakteryjną przeciwko E. coli i S. aureus, ale tylko względną intensywność antybakteryjną przeciwko S. cerevisiae. Zawartość substancji pektynowych w słomie lnianej, takich jak cerolipoidy, hydrotopy, pektyny, chemiceluloza, i ligniny zmniejszała się podczas roszenia. Szczególnie zmniejszyła się zawartość lignin spadając z 24% do 7,13%. W czasie roszenia pojawiały się szczeliny pomiędzy wiązkami włókien. W konsekwencji zdolności antybakteryjne włókien lnianych ulegały systematycznej degradacji. Przeprowadzony eksperyment potwierdził istnienie antybakteryjnych substancji ale nie stwierdzono, które składniki były najbardziej aktywne antybakteryjnie. |
Tagi:
flax fibre, pectic substance content, antibacterial property, retting.
Cytowanie:
Tian Y, Liu X, Zheng X, Wang L. Antimicrobial Properties of Flax Fibers in the Enzyme Retting Process. FIBRES & TEXTILES in Eastern Europe 2016, Vol. 24, 1(115): 15-17. DOI: 10.5604/12303666.1172082
Opublikowano w numerze nr 1 (115) / 2016, strony 15–17.