Pełen tekst (ang.) | Abstrakt: Włochatość przędzy może być określana jako całkowita ilość lub całkowita długość włókien, które wystają z jednostkowej powierzchni przędzy. Włochatość przędzy uwidacznia się przez pojawiające się na powierzchni włókna, które opuściły wnętrze przędzy i tym samym pogarszają jej wygląd. Za wyjątkiem pewnych szczególnych przypadków, włochatość przędzy jest jej niepożądaną właściwością, a zbytnia włochatość może spowodować poważne problemy podczas produkcji samej przędzy oraz jej dalszego przetwarzania. Celem naszych badań było sprawdzenie wpływu właściwości włókien bawełnianych i masy liniowej na włochatość przędzy. W tym celu przędze o dwóch masach liniowych zostały wyprodukowane z 15 różnych surowców bawełnianych za pomocą tej samej technologii i przy tych samych parametrach nastawów maszyn. Włochatość była badana za pomocą miernika włochatości firmy Zweigle, a pozostałe parametry włókien za pomocą systemu HVI. Wszystkie właściwości przędzy były analizowane za pomocą SPSS i programu statystycznego MINITAB. Dla opracowania wyników naszych badań, stosowaliśmy metody wielokrotnej analizy regresyjnej. Stwierdzono, że ze wszystkich badanych parametrów, masa liniowa najsilniej oddziaływała na włochatość przędzy. Kolejnym ważnym czynnikiem oddziaływującym na włochatość była długość włókien bawełny. Wzrost długości włókien zwiększa włochatość. |